کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در افغانستان برای دهه‌ها در خط مقدم اقدامات بشردوستانه قرار داشته و به نیازهای مردم متأثر از درگیری‌های مسلحانه و خشونت در سراسر کشور پاسخ داده است. یکی از برنامه‌های حیاتی و پایدار این نهاد، برنامه بازتوانی فیزیکی است که هدف آن بازگرداندن تحرک، کرامت و ادغام اجتماعی افراد دارای معلولیت‌های جسمی، از جمله قربانیان مین‌ها و بقایای مواد انفجاری جنگ می‌باشد.

افغانستان جایگاه منحصر به‌فرد و دیرینه‌ای در برنامه‌های بازتوانی فیزیکی و ادغام اجتماعی کمیته صلیب سرخ دارد. این نهاد از سال ۱۹۸۷ در کشور فعالیت خود را آغاز کرده و از آن زمان تا کنون، هفت مرکز بازتوانی آن در سراسر کشور به صدها هزار بیمار خدمات ارائه کرده‌اند، که بسیاری از آن‌ها قربانیان مین‌های زمینی یا درگیری‌های مسلحانه بوده‌اند.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در افغانستان:

–  تجهیزات پروتزی و اورتزی رایگان، و کمک‌های فیزیوتراپی ارائه می‌دهد.

–  فرصت‌های اشتغال، آموزش حرفه‌ای و قرضه‌های بدون بهره برای افراد دارای معلولیت در مراکز تحت مدیریت خود فراهم می‌سازد.

–  فرصت‌های ورزشی مانند ویلچر بسکتبال و فوتسال را فراهم می‌سازد.

–  برای ادغام افراد دارای معلولیت در جوامع تلاش می‌کند.

در سال ۲۰۲۴، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در افغانستان به بیش از ۲۰۰,۰۰۰ بیمار کمک کرد و برای آن‌ها اندام‌های مصنوعی، تجهیزات اورتزی، فیزیوتراپی، ویلچر، وسایل کمکی راه‌رفتن و تجهیزات کمک به زندگی روزمره فراهم نمود. پشت هر بیمار، داستانی منحصر به‌فرد نهفته است.

مهرناز: چهره‌ای که از امید می‌درخشد

پس از روزها بارش بی‌وقفه، یک دیوار گلی قدیمی در خانه مهرناز روی پایش فرو ریخت و پایش را چنان ویران کرد که دیگر قابل ترمیم نبود. درد شدید بود، اما زخم‌های عمیق‌تر هنوز در راه بودند. در آن زمان، مهرناز هیچ درکی از زندگی با معلولیت نداشت. او نمی‌فهمید که چگونه دنیایش – که زمانی پر از حرکت، بازی و امکانات بود – ناگهان تغییر کرده است.

او اخیراً یک پای مصنوعی (پروتزس) را در مرکز بازتوانی فزیکی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در فیض آباد بدخشان دریافت کرد. امروز زندگی او تغییر کرده است و برای اولین بار می تواند به تنهایی بایستد و راه برود.

مهرناز حالا مشتاق دویدن و بازی با بچه های دیگر است. با هر قدمی که بر می دارد، در مسیری به سوی آینده ای روشنتر پیش می‌رود.

حسنا ولی زاده، متخصص پروتز و ارتز در فیض آباد می گوید: «دیدن چهره شاد مهرناز همه تلاش ما را ارزشمند می کند.»

داستان مهرناز نمادی از امید است و اینکه چگونه بازتوانی فزیکی می‌تواند زندگی یک کودک را تغییر دهد.

برای آگاهی بیشتر در مورد برنامه بازتوانی فیزیکی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و مطالعه داستان‌های الهام‌بخش بیماران ما، لطفاً به این آدرس مراجعه کنید:

 

Dari_PRP_Info_Sheet

Pashto_PRP_Info_Sheet