مرضیه (اسم تعویض شده) باشنده ولسوالی مالستان ولایت غزنی افغانستان، نه ساله بود که خانواده اش تصمیم گرفت کشور را ترک کند. او میگوید، ”مادرم خواست من، خواهران و برادرانم را از طریق ایران به ترکیه ببرد. بدبختانه، ما نتوانستیم به آنطرف سرحد برویم چو مقامات سرحد آگاه گردیدند و تمام کسانیکه میخواستند از سرحد عبور کنند از ترس اینکه گرفتار شوند به هر سو فرار کردند“. در این هرج و مرج، برادر ۱۲ ساله اش به نام مصطفی ناپدید گردید.
داود شاه حکایت مشابهی دارد؛ فرزند ۱۵ ساله اش هنگام مهاجرت از افغانستان ناپدید گردید. او میگوید، ”او با دوستانش به ایران رفت تا از آنجا به انگلستان برود. بعد از آنکه به ایران رسید، تماس ما با او قطع شد“. تشویش و نگرانی اعضای خانواده با شنیدن خبر های مرگ مهاجران در جریان سفر، غرق شدن در بحر یا عبور از دشت ها و جنگلات افزایش مییافت.
همانند صد ها خانواده در افغانستان، مرضیه و داود مشتاقانه منتظر شنیدن اخبار عزیزان شان بودند.
پایان انتظار طولانی
جستجوی دراز مدت مرضیه و داود زمانیکه آنها عزیزان خویش را از طریق Trace the Face در اکتوبر ۲۰۲۲ یافتند، پایان یافت. Trace the Face بخش از پروگرام اعاده تماس های خانوادگی نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر است.
این پروگرام که در سال ۲۰۱۳ به واسطه کمیته بین المللی صلیب سرخ (آی سی آر سی) و جوامع ملی صلیب سرخ چند کشور اروپایی ایجاد گردید، با مردم کمک میکند تا خویشاوندان مفقودالاثر خویش در اثر خشونت ها، آفات و مهاجرت را جستجو نمایند. با استفاده از این وسیله، مردم میتوانند تصاویر اعضای گمشده خود را در ویب سایت پست نموده و آنها را بیابند.
وحیدالله اسرار، که از ده سال به اینسو در پروگرام اعاده تماس های خانوادگی آی سی آر سی کار میکند، مرضیه و خواهرش را برای یافتن برادر شان رهنمایی کرد. اسرار میگوید، ”مرضیه تمام تصاویر دیتا بیس را دید تا آنکه تصویر برادرش را شناخت. او زمانیکه برادر خود را بعد از ۶ سال یافت بسیار خوشحال بود“. بعد او با مرضیه کمک کرد تا با برادرش که در سویدن بود، تماس بگیرد. مرضیه میگوید، ”درد جانکاه از دست دادن تماس با برادرم و همچنان خوشحالی یافتن دوباره او را هرگز فراموش نخواهم کرد“.
داود برای یافتن فرزندش با جمعیت هلال احمر افغانی تماس گرفته بود و آنها او را به آی سی آر سی راجع کرده بودند. در دفتر آی سي آر سی در کابل، این خانواده تصویر فرزند خود را در دیتا بیس جستجو کرده بودند. او با چشمان پر از اشک میگوید، ”من به خانه برگشتم و در انتظار تماس فرزندم یا یک کارمند آی سی آر سی بودم. بالاخره فرزندم تماس گرفت، ما همه در خانه بودیم. آن روز برای ما مانند عید بود. او در جرمنی بود“.
اسرار در خوشی و شادمانی هر دو خانواده شریک بود، او میگوید، ” هر دو قضیه در اواخر اکتوبر ۲۰۲۲ حل گردید. ما بسیار خوشحال بودیم که بالاخره توانستیم تماس دو خانواده را با عزیزان شان تامین کنیم“.
راه طولانی پیش رو است
هزاران خانواده در سراسر جهان در اثر منازعات، آفات یا مهاجرت از هم جدا میشوند. با تحمل اضطراب فراوان، گاهگاهی جستجوی عزیزان شان سال ها طول میکشد تا در مورد شان معلومات مییابند.
آی سی آر سی و جوامع ملی صلیب سرخ و هلال احمر در سراسر جهان یکجا کار میکنند تا افراد مفقود الاثر را یافته و تماس شان را با عزیزان شان اعاده کنند. این فعالیت ها شامل جستجوی افراد مفقود الاثر، اعاده تماس میان اعضای خانواده های از هم جدا شده، یکجا سازی خانواده ها و بدست آوردن معلومات در مورد سرنوشت افراد مفقود الاثر میباشد.
در حال حاضر ۴۰۳۴ تصویر در ویبسایت Trace the Face وجود دارد، بشمول تصاویر ۱۷۸۹ افغان که در جستجوی اعضای خانواده های خود استند. خانواده های زیادی در راه مهاجرت از هم جدا شده اند و نمیدانند چگونه دوباره با هم تماس بگیرند.
اگر میخواهید اقارب مفقودالاثر تان را بیابید، به ویبسایت ما مراجعه کنید.