شفاخانه حوزوی میرویس در کندهار برای سالها با منبع برق غیر قابل اتکا روبرو بوده است که به شکل قابل توجهی توانایی آنها را به عنوان یک مرکز حیاتی مراقبت های صحی برای بیش از یک میلیون باشنده ولایات اطراف با مشکل مواجه میکرد.

این شفاخانه در گذشته روزانه 5 الی 9 ساعت برق با کیفیت پایین دریافت میکرد. برای پر کردن این خالیگاه، روزانه 15 الی 20 ساعت از جنراتور های دیزلی استفاده صورت میگرفت که منجر به افزایش انتشار کاربن و مصارف برق میشد.

کمیته بین المللی صلیب سرخ به مظور مقابله با این چالش همیشگی دو پروژه حیاتی برق را برای این شفاخانه روی دست گرفت که شامل ایجاد یک لین برق با ولتاژ متوسط به طول 5.5 کیلومتر برای اتصال برق شفاخانه به فیدر اصلی برق شهری و همچنین نصب یک سیستم 550 KWAC خورشیدی هایبرید میشد.

احمد ضیا ابدالی (چپ) در حال ارزیابی لین برق اختصاصی شفاخانه حوزوی میرویس با یکی از کارکنان شرکت برق افغانستان در سب استیشن برق شهری قندهار. عکس: (کمیته بین المللی صلیب سرخ/ محمد مسعود صمیمی)

 

احمد ضیا ابدالی، انجینیر بخش آب و مسکن کمیته بین المللی صلیب سرخ اظهار داشت که: ”ما با موفقیت توانستیم تا ربع اول سال 2023، شفاخانه را به لین های قابل اتکای برق شهری متصل کنیم. دلیل اصلی این تصمیم برای استفاده از شبکه برق شهری برای شفاخانه، مصارف بالای جنراتورها، خطرات محیط زیستی آن و صدای بیش از حد بلند آن در شفاخانه بود.“

وی همچنین اضافه کرد: ”ما همچنین یک سیستم برق خورشیدی هایبرید را به منظور تامین برق تجدید پذیر و پایدار با اینورتر TSW برای شفاخانه نصب کردیم تا از ضایعات برق و آسیب به تجهیزات طبی جلوگیری نماییم.“

این شفاخانه در حال حاضر با استفاده از سیستم سولری هایبرید در جریان روز و شبکه برق شهری در شب بدون قطعی برق به فعالیت خود ادامه میدهد. در نتیجه، پیشرفت قابل توجهی در خدمات مراقبت های صحی و کاهش زمان انتظار برای مریضانی که مسافت های زیادی را از مناطق دور افتاده برای رسیدن به شفاخانه حوزوی میرویس طی میکنند، به میان آمده است.

در ساعات مصرف کم برق در شفاخانه، برق مازاد تولید شده توسط سیستم خورشیدی هایبرید به شبکه برق شهری تزریق میگردد تا دیگر تاسیسات عامه مانند مکاتب و مراکز اجتماعی محلی از آن مستفید شوند.

داکتری در حال بررسی ماشین مانیتور مریض در وارد ICU شفاخانه حوزوی میرویس. عکس: (آی سی آر سی/ محمد مسعود صمیمی)

 

داکتر سورگل نوزادی، سرپرست شفاخانه حوزوی میرویس خاطر نشان کرد: ”ما هر ماه برای نزدیک به 60 هزار مریض مراقبت های صحی ارائه میدهیم. با اینحال، در گذشته برق غیر قابل اتکا مانع استفاده موثر ما از تجهیزات ضروری مانند ماشین های اینکوبیتور در طول شبانه روز میشد. حالا به لطف اتصال ما به شبکه برق شهری و سیستم خورشیدی هایبرید میتوانیم بدون کدام سکتگی، برق دریافت کنیم. این مسئله نه تنها به ما اجازه میدهد تا مراقبت های صحی را به شکل مدام ارائه کنیم، بلکه مصارف برق ما را به شدت کاهش داده است و ما دیگر متکی به برق جنراتور نیستیم.“

طفلی در وارد نوزادان شفاخانه حوزوی میرویس. عکس: (آی سی آر سی/ محمد مسعود صمیمی)

 

شبانه و طفل او که از جمله مریضان این شفاخانه هستند، بهره زیادی از بهبود زیرساخت های برق شفاخانه برده اند. او که طفل خود را پیش از موعد در شش ماهگی ولادت نمود، از ترس از دست دادن طفل خود احساس ناامیدی میکرد. اما با موجودیت دستگاه های اینکوبیتور شفاخانه که حالا به منبع برق ثابت و پایدار متصل شده اند، ترس او کاهش یافته است و میگوید: ”من از ولایت هلمند به این شفاخانه امدم و با وجود این که آشنایی با این ماشین ندارم اما دیدن زنده بودن طفل من در داخل آن منجر به شادی بی حد و حصر من میشود.“

سویتا که یکی از نرس های ICU وارد اطفال شفاخانه حوزوی میرویس است، بیان میکند که: ”برق برای اینکوبیتور ها بسیار مهم است، بخاطر این که این ماشین درجه حراتی مشابه به رحم مادر تولید میکند. این ماشین ها برای بقای نوزادانی که پیش از موعد متولد شده اند، ضروری میباشند. یک منبع تامین برق ثابت برای این وارد ضروری است که بدون آن بقای نوزادان چالش برانگیز است.“

تکنیشن های لابراتوار شفاخانه حوزوی میرویس در حال پروسس نمونه های خون جمع آوری شده. عکس: (آی سی آر سی/ محمد مسعود صمیمی)

 

حافظ فدا محمد، تکنیشن لابراتوار شفاخانه به ما اظهار داشت که: ”لابراتوار های ما ماهانه 48000 الی 58000 معاینه انجام میدهد. در گذشته، قطعی مکرر برق باعث خاموش شدن دستگاه های ما میگردید و ما زمان ارزشمندی را از دست میدادیم که منجر به ناراحتی مریضان ما میشد. حالا، با منبع برق ثابت میتوانیم حتی تعداد بیشتری از مریضان را به شکل موثر مدیریت نماییم.“

کمیته بین المللی صلیب سرخ از سال 1996 الی 2023 حمایت های حیاتی را به شفاخانه حوزوی میرویس ارائه میکرد. این کمک جامع شامل ارائه ادویه جات، معاشات، ترنینگ و بازسازی زیرساخت ها و تجهیزات طبی بود تا اطمینان حاصل گردد که این شفاخانه بتواند مراقبت های صحی اساسی را به مریضان خود فراهم کند. کمک های کمیته بین المللی صلیب سرخ در زمینه تیل (270000 لیتر در سال 2021، 414000 لیتر در سال 2022، و 306550 لیتر در سال 2023) در زمان قطعی برق برای شفاخانه بسیار مهم بود. با این وجود، با پروژه های جدید در زمینه انرژی، نیاز برای استفاده از جنراتورهای دیزلی از بین رفته و میزان انتشار مواد کاربنی شفاخانه به شکل قابل توجهی به طور اوسط 30 تن در ماه کاهش یافته است.