نیازهای صحی مردم افغانستان عمدتاً توسط وزارت صحت عامه با حمایت بین المللی تامین میگردد. جمعیت هلال احمر افغانی نیز در راستای حمایت از تلاش های وزارت صحت عامه، 46 مراکز مراقبت های صحی اولیه جمعیت هلال احمر افغانی توسط کمیته بین المللی صلیب سرخ حمایت میشود. این کلینیک ها دسترسی به پیشگیری و تداوی امراض را به بیش از یک میلیون نفر فراهم میکند که تمرکز عمده آن ها بر زنان و اطفالی است که در مناطق روستایی زندگی میکنند. این کار نه تنها به نجات زندگی مردم کمک میکند، بلکه فشار را از روی سیستم مراقبت های صحی ثانویه نیز کاهش میدهد.
حسینه، باشنده ولایت قندهار، اخیراً پسر چهار ساله خود، خالد احمد را برای درمان گلودردش به مرکز مراقبت صحی اولیه آورده است. او گفت: «پسرم با تب در بستر بود و به دلیل درد نمیتوانست غذا بخورد. خوشبختانه، این مرکز در نزدیکی است، بنابراین ما مجبور نیستیم برای کمک های صحی دور سفر کنیم. ما به این تسهیلات متکی بودهایم و کیفیت خدمات صحی و درمانی از جمله داروی رایگان کیفیت خوب دارد.»
مراقبت های صحی جامع از طریق همکاری و هماهنگی
ما با شرکای مختلف بین المللی نهضت صلیب سرخ و هلال احمر همکاری میکنیم تا بتوانیم توانایی مراکز مراقبت های صحی اولیه را برای ارائه مراقبت های صحی جامع تقویت کنیم. تعدادی از فعالیت های همکاری و هماهنگی ما شامل موارد ذیل میباشد:
– صلیب سرخ ناروی نقشی حیاتی را با پوشش مصارف عملیاتی و تامین 60 فیصد تدارکات طبی از طریق سیستم لوجستیکی کمیته بین المللی صلیب سرخ ایفا میکند. ما تلاش های آنها را با تامین 40 فیصد باقیمانده تدارکات طبی، تمویل معاشات 48 کارمند بخش تغذیه و تامین محصولات غذایی ضروری، تجهیزات طبی و دیگر مواد حیاتی تکمیل میکنیم.
– برعلاوه، ما بر افزایش ظرفیت تخنیکی کارکنان صحی جمعیت هلال احمر افغانی و بهبود زیرساخت ها تمرکز میکنیم تا این مراکز مراقبت های صحی اولیه بتوانند مراقبت های صحی را با کیفیت بالا ارائه دهند.
– جمعیت هلال احمر افغانی به همراه کمیته بین المللی صلیب سرخ با حمایت شبکه ای از قابله های اموزش دیده اطمینان حاصل میکنند تا زنان دسترسی بهتر به مراقبت های دوران ولادت و بعد از ولادت، مشاوره های نسایی ولادی، تداوی و ارجاع داشته باشند.
خانم گیل کوربت که رهبری پروگرام های صحی کمیته بین الملی صلیب سرخ را در افغانستان را به عهده دارد بیان میکند که: «تاثیر این تلاش ها در سطح جامعه به خصوص در افزایش مشاوره ها در بین زنان و اطفال کاملاً مشهود میباشد.»
ظرفیت سازی برای تاثیر گذاری بلند مدت
ظرفیت سازی و آموزش تخنیکی بالای افزایش تاثیرات بلند مدت خدمات ارائه شده توسط این مراکز صحی تمرکز دارد. تلاش های ما شامل موارد ذیل میباشد:
– برگزاری نشست های آموزشی در زمینه مصئون سازی، صحت مادر و طفل، صحت روان و حمایت روانی اجتماعی، مدیریت ادویه، و رهبری و مدیریت برای کارکنان مراکز مراقبت های صحی اولیه. در صورت امکان مربیان وزارت صحت عامه آموزش ها را همسو با رهنمود های ملی ارائه میدهد.
– کمک به مراکز مراقبت های صحی اولیه برای رفع نیازهای مربوط به تغذیه با هماهنگی موثر با دیگر شرکا به شمول یونیسف و WFP. برای حمایت از هرگونه نیاز اضافی، ما به مراکز مراقبت های اولیه صحی غذای آماده برای استفاده ارائه میکنیم.
– ایجاد شبکه ای از مشاوران آموزش دیده بخش تغذیه برای راهنمایی، نظارت و حمایت از افراد و جوامع در معرض خطر. این شبکه نقش اساسی در افزایش اطلاع رسانی و آگاهی جامعه ایفا میکند و به مقابله موثرتر با سوء تغذیه در سطح مردمی کمک میکند.
حصول اطمینان از مصئونیت کارکنان صحی
ایمنی کارکنان صحی و بیماران همچنان یک نگرانی در سراسر افغانستان است و بر ارائه خدمات صحی تأثیر می گذارد.کمیته بین المللی صلیب سرخ برای افزایش آگاهی در مورد احترام به ماموریت صحی، نشست های آگاهی دهی را برای کارکنان صحی و افرادی که به ارائه خدمات صحی بی احترامی میکنند، برگزار میکند. این نشست ها تعاملی بوده و به کارکنان کمک میکند تا نقش و مسئولیت های خود را برای گزارش دهی یا کاهش تشدید حوادث احتمالی بهتر درک کنند. همچنان به آنها گفته خواهد شد که گزارش حوادث/ اتفاقات چطور میتواند به کمیته بین المللی صلیب سرخ و مقامات در زمینه رسیدگی به مشکلات کلیدی روزمره به آنها کمک کند.
این مراکز صحی با وجود چالش ها به حمایت از جریان ثابتی از مریضان ادامه میدهند و اهمیت خود را در ارائه مراقبت های اساسی به افراد نیازمند نشان میدهند. در دو ربع اول سال 2024 در مقایسه با مدت مشابه در سال 2023، تعداد مشابهی از مریضان در مراکز مراقبت های صحی اولیه، مراقبت های صحی و مشاوره دریافت نموده اند.
نقش حیاتی پروگرام مراقبت های اولیه صحی
پروگرام مراقبت های صحی اولیه همچنان اولویت اصلی کمیته بین المللی صلیب سرخ و دیگر شرکای نهضت است. خانم گیل کوربت میگوید: «این پروگرام به عنوان شبکه ای از تاسیسات صحی قابل دسترس، ارزان، و دارای منابع خوب برای مردم افغانستان عمل میکند.» ایشان همچنان بیان نمودند که «این پروگرام نقش حیاتی در حصول اطمینان از دسترسی مردم محلی بخصوص در مناطق دور افتاده به خدمات مراقبت های اولیه صحی ایفا میکند.»
تاثیر گذاری در اعداد و ارقام: جولای 2023 – جون 2024
– 1،055،876 مریض در 47 مرکز صحی جمعیت هلال احمر افغانی تحت حمایت کمیته بین المللی صلیب سرخ مراقبت های صحی اولیه دریافت نمودند که بیشتر آنها متشکل از زنان و اطفال است.
– 309،731 دوز واکسین در 46 مرکز صحی تحت حمایت جمعیت هلال احمر افغانی تطبیق شده است.
– 100،426 مشاوره در زمان ولادت و 35،141 مشاوره بعد از ولادت ارائه شده است.
– 79،168 مشاوره خدمات تنظیم خانواده برای مراجعین ارائه شده است.
– 1،731 قضیه پیچیده نسایی ولادی تشخیص و به مراقبت های صحی ثانویه ارجاع داده شده است ( مانند متخصصان).
– 241،931 طفل زیر سن 5 سال برای سوء تغذیه تحت بررسی قرار گرفتند.
– 9،751 طفل دارای سوء تغذیه از مزایای پروگرام تغذیه جمعیت هلال احمر افغانی تحت حمایت کمیته بین المللی صلیب سرخ در 46 مرکز مراقبت های صحی اولیه بهره مند شدند.
– 412 کارمند کلینیکی جمعیت هلال احمر افغانی حمایت های مالی و تخنیکی برای شرکت در چندین نشست آموزشی دریافت نمودند.
– کمک های مالی به جمعیت هلال احمر افغانی برای پوشش معاشات 46 نرس تغذیه و 2 مدیر تغذیه در واحد تازه تاسیس تغذیه در جمعیت هلال احمر افغانی ارائه گردید.
تلاش های مجموعی جمعیت هلال احمر افغانی، کمیته بین المللی صلیب سرخ و دیگر شرکای ما در دستیابی افراد نیازمند به مراقبت های صحی نجات بخش با وجود چالش های متعدد تفاوت و تغییر ایجاد نموده است.