جراحات مختل کننده زندگی ناشی از مهمات منفجر نشده، مرگ یکی از عزیزان، فشار های مالی، ترومای روانی و ترس از آینده – سید رضا، مژده احمدی و عبدالله امیری طعم تلخ منازعات مسلحانه و خشونت را تجربه کرده اند که افراد زیادی را در افغانستان متاثر نموده است. اما زندگی آنها با تراژدی هایی که خانواده هایشان را تحت تاثیر قرار داده است، فلج نشده است. در عوض، آن ها داستان های خود را به اشتراک میگذارند که در آن توانستند جایگاه خود را پیدا کنند، کسب و کار های کوچک موفقی را با کمک کمیته بین المللی صلیب سرخ راه اندازی کنند، معیشت خانواده های خود را تامین کنند، قروض خود را پرداخت کنند، مجدداً در کسب و کار خود برای حفظ پایداری سرمایه گذاری کنند و حتی فرصت های شغلی را برای دیگرانی که از اثر منازعات رنج نمیبرند ایجاد نمایند.
این سه نفر از جمله 29 خانواده از ولایات بلخ و کندز هستند که به عنوان بخشی از برنامه اقتصادی تشبثات کوچک کمیته بین المللی صلیب سرخ در این منقطه انتخاب شده اند. این پروژه از اکتوبر الی دسیمبر 2023 بر 232 تن تاثیر مثبت گذاشته است. بر اساس احصایه، زنانی که بخشی از این برنامه بودند توانستند به طور اوسط ماهانه 7،867 افغانی (110 دالر امریکایی) عاید داشته باشند، در حالی که مردان توانسته اند نزدیک به 10،282 افغانی (143 دالر امریکایی) بدست بیاورند.
سید رضا
این مرد 37 ساله باشنده ولایت بلخ بوده و پدر چهار فرزند است و داستان موفقیت خود را دارد که با یک حادثه غم انگیز شروع شد. به گفته وی “حدود یک و نیم سال پیش پسرم در یک انفجار مجروح شد. کمیته بین المللی صلیب سرخ به ما کمک نقدی اعطا کرد تا با عواقب مالی فوری این حادثه مقابله کنیم. بعداً در مورد برنامه اقتصادی تشبثات کوچک مطلع شدیم که به قربانیان برای بازیابی یک عاید پایدار کمک میکند. از طریق این برنامه در راه اندازی و مدیریت یک کسب و کار کوچک آموزش دیدم و سپس 17،00 دالر امریکایی (121،550 افغانی) کمک مالی برای ایجاد کسب و کار ولدینگ به من داده شد.”
رضا میداند که سفرش از مشکلات به سمت ثبات مالی الهام بخش است و او مشتاق کمک به اطرافیانش است. او با افتخار میگوید “تامین زندگی خانواده ام قبل از شروع این کسب و کار یک کشمکش دائمی برای من بود. حالا من به طور اوسط ماهیانه 15،000 افغانی (210 دالر امریکایی) عاید دارم. همچنان توانسته ام فرصت های شغلی را برای 8 کارگر در ولایات کندز و بلخ ایجاد کرده و به آنها کمک کنم تا بتوانند مصارف خانواده های خود را تامین کنند.” با اینحال ثبات مالی تنها یکی از معیار های موفقیت رضا است. او گفت “من میتوانم فرزندانم را به یک مکتب خصوصی معتبر روان کنم. اینکار باعث شادی بی حد و حصر من میشود. همچنان بدست اوردن 4 پروژه بزرگ به من احساس موفقیت و امنیت در اینده داده است.”
مژده احمدی
در سال 2021، مژده 30 ساله شوهر خود را در میان منازعات مسلحانه از دست داد و خود را تنها مسئول زندگی 5 فرزند خود دید. او گفت “سفر سختی بود و من برای تامین مخارج فرزندانم در کشمکش بودم. با این حال، شروع کسب و کار مالداری با کمک کمیته بین المللی صلیب سرخ یک تحول بزرگ برای من بود.” مژده با کمک مالی 1450 دالر امریکایی (103،675 افغانی) کمیته بین المللی صلیب سرخ این حرکت متشبثانه را انجام داد و از آن زمان کسب و کار مالداری خود را توسعه داده است و گله او به تعداد 11 گوسفند افزایش یافته است. او فرمود: “زمانی که بره ها آماده فروش شوند، من میتوانم برای تعلیم فرزندانم سرمایه گذاری کنم تا آنها مجبور نباشند سختی هایی را که من با آن مواجه شده ام تحمل کنند”.
عبدالله امیری
انفجار در دکان فست فود (غذای زود پخت) آنها باعث جراحت سر و پای پدر امیری شد و تبدیل به حادثه ای شد که باعث تغییر زندگی این خانواده گردید. امیری 29 ساله برای مقابله با تاثیرات مالی این حادثه با کمیته بین المللی صلیب سرخ به تماس شد و در ابتدا کمک مالی نقدی برای رفع نیاز های اولیه خود دریافت کرد.
او گفت ” بعدها، برنامه اقتصادی تشبثات کوچک برای من چراغ امید شد. من در گلدوزی مهارت داشتم و ارزو داشتم روزی کسب و کار خودم را شروع کنم. کمیته بین المللی صلیب سرخ 1500 دالر امریکایی (107،250 افغانی) برای راه اندازی یک کسب و کار به من کمک کرد و هم 1000 دالر امریکایی (71،500 افغانی) دیگر از جانب خود برای راه اندازی یک دکان و یک ورکشاپ کوچک سرمایه گذاری کردم”. تجارت شروع به کار کرد و امیری 8 تن منجمله 5 زن را برای کار استخدام کرد تا برای او کار کنند. او حالا به دنبال توسعه کسب و کار خود در سه ولسوالی دیگر است.
ثمرگل محمدی، یکی از شش زن استخدام شده توسط امیری، میگوید که کار در این ورکشاپ برای زندگی او نیز بسیار مهم بوده است. او میگوید “در این ورکشاپ من میتوانم حجم بیشتری از اقلام را تولید کنم که باعث افزایش عاید من میشود. این کار به من کمک کرد تا به راحتی نیاز های خانواده ام را تامین کنم و بالای تحصیل برادر خود سرمایه گذاری کنم.”
پروژه ای برای تسهیل کسب عواید پایدار
یک ارزیابی جامع اقتصادی در ولایت کندز و شهر مزارشریف، ولسوالی های چمتال، دهدادی، چهاربولک ولایت بلخ بین ماه می تا جون 2023 قبل از شناسایی 29 خانواده اسیب پذیر انجام شد که از جمله آن 6 خانواده تحت سرپرستی زنان میباشد. این ارزیابی عوامل مختلف اجتماعی-اقتصادی مانند مهارت های موجود، دانش بازار، سطح علاقمندی، پیشینه تحصیلی، خطرات بالقوه و قابلیت اجرای مفکوره های کسب و کار پیشنهادی را مورد سنجش قرار داد. کمک های مالی برای کسب اطمینان از اجرای موفقیت آمیز هر پلان کسب و کار و جلوگیری از سو استفاده در دو مرحله – 60 % در مرحله اول و سپس 40 % در مرحله دوم – پرداخت گردید. اکرام الدین امیری، کارمند کمیته بین الملی صلیب سرخ در مزار شریف در مورد تاثیر گسترده تر این برنامه میگوید “در حالی که هدف اصلی ما تسهیل ایجاد منبع عاید پایدار برای کسانی بود که از خشونت و حوادث مربوط به آلودگی اسلحه رنج برده اند، ما شاهد یک اثر موجی بودیم زیرا این کار کتلیستی برای ایجاد کار در جوامع مربوطه گردید. این امر باعث افزایش دیده شدن کسب و کار آنها و تقویت زنجیره ارزش، به ویژه برای افراد دخیل در سکتور لبنیات گردید. برعلاوه، این کار باعث ترویج مودل های کاری تطبیق پذیر مانند تنظیم شیفت های کاری، به خصوص برای افرادی گردید که در صنعت خدمات از جمله ترانسپورت مشغول به فعالیت هستند. مهمتر از همه، خانواده هایی که به دلیل پیامد های منازعات در میان آسیب پذیر ترین خانواده ها بودند، توانستند وقار خود را دوباره بدست بیاورند.”
باکس:
سایر ابتکارات در سال 2023 برای ایجاد امنیت اقتصادی
– 10،446 خانواده (83،568 تن) در ولایات غزنی، هلمند، هرات، فراه، کندهار، کنر، ننگرهار، کندز، سمنگان، فاریاب، جوزجان و پنجشیر کمک های نقدی دریافت کردند تا نیازهای اولیه شان را برآورده سازند.
– 2,467 خانواده (19,736 تن) از طریق پروژه های کار در بدل پول مانند تعمیر کانال های آبیاری در ولایات لغمان، فراه، خوست، قندهار، هلمند، پنجشیر، بغلان، بلخ، هرات و ننگرهار درآمد کسب کردند.
– 2،498 خانواده های دهاقین (19،984 تن) در هرات و فراه کمک های نقدی بدست آوردند تا زمین های خود را آماده و مواد زراعتی خریداری نمایند.
– 300 دهقان (2،400 تن) در ولایات فراه و کاپیسا در زمینه مدیریت منابع و زراعت باغات آموزش دیدند. در ولایت کاپیسا دهاقین باغ های میوه بسته های نگهداری از باغ ها را دریافت نمودند.
– 907 تن زنان حامله و شیرده که در معرض خطر بالای سوء تغذیه قرار داشند در زمینه تغذیه آموزش دیدند و کمک های نقدی به منظور دسترسی به مواد غذایی متنوع دریافت نمودند.
– 360 خانواده (3،396 تن) که متحمل خشونت شده اند یا قربانی حوادث مربوط به آلودگی سلاح بودند، برای مقابله با پیامد های مالی کمک دریافت کرده اند.