ژنو/ صنعا (کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ) – در تلاش برای بهبود سیستم بهداشتی ویران‌شده توسط جنگ، در یمن، که از نرخ بالای مرگ و میر ناشی از موج اول کووید 19 آسیب دیده، خانوادۀ صلیب سرخ و هلال احمر یک مرکز درمانی رایگان را برای بیماران کووید 19 در روز بیستم سپتامبر 2020، مطابق با 30 شهریور 1399 افتتاح کرد.

این مرکز درمانی 60 تختخوابی در شهر عدن در جنوب یمن، از اتاق اشعه ایکس، واحد مراقبت‌های ویژه، بخش‌های مراقبتی، بخش تریاژ و یک آزمایشگاه برخوردار است. ده‌ها تُن کمک‌های درمانی و تجهیزات تحت نظارت یک تیم درمان بین‌المللی به این مرکز آورده شده است.

مرکز درمانی کووید19، عدن، یمن/کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ

بیش از نیمی از مراکز درمانی یمن به دلیل سال‌ها جنگ و مخاصمه تعطیل شده است، و خدمات درمانی را از دسترس بسیاری از ساکنین دور نگه داشته است. آمار منتشر شده توسط سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد که از 2026 مورد ابتلای تأیید شده به کووید 19 در یمن، 585 نفر فوت کرده‌اند که این بالاترین نرخ مرگ‌ومیر از میان موارد مثبت در جهان است.

مرکز جدید کووید 19 در ساختمان‌های بیمارستان الجمهوریه در عدن قرار دارد و حاصل تلاش مشترک کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ، صلیب سرخ نروژ و صلیب سرخ فنلاند، با حمایت جمعیت هلال احمر یمن است. مقامات بهداشتی در یمن موارد جدید ابتلا به بیماری را در استان‌های جنوبی گزارش می‌کنند؛ تداوم شیوع ویروس بسیار محتمل است. منابع اندک است: ساکنان، در تلاش برای کنترل شیوع ویروس، برای عزیزان خود و پرسنل درمانی ماسک‌های ساده و محافظ صورت درست می‌کنند.

مرکز درمانی کووید19، عدن، یمن/کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ

الکساندر اکوی، رئیس نمایندگی کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در یمن گفت: «دو مرکز جدید در جنوب یمن وجود دارند که می‌توانند کووید 19 را تحت درمان قرار دهند. در صورت ادامۀ موارد ابتلا، این مرکز جدید می‌تواند کمک کند. هنگامی که چند ماه پیش، کووید 19 به شدت در عدن شیوع پیدا کرد، بیمارستان‌های زیادی درهای خود را بستند. مردم توان تهیه دارو را نداشتند و دیگر بیماری‌های واگیردار دوباره شایع شدند. هنگامی که افراد به کووید 19 مبتلا می‌شوند باید جایی را داشته باشند تا برای دریافت خدمات درمانی به آنجا مراجعه کنند.»

آقای اکوی افزود: «حفظ همبستگی و تاب‌آوری، نکته‌ای کلیدی است. توافق سیاسی برای پایان دادن به درد و رنج میلیون‌ها نفر یک ضرورت است. مردم یمن امیدوارند بتوانند دوباره روی پای خود بایستند و زندگی‌شان را بسازند.»

دکتر فواد المخیثی، دبیر کل جمعیت هلال احمر یمن گفت: «داوطلبان ما در طول ساعات شبانه‌روز سخت در تلاشند تا به همه‌گیری کووید 19 پاسخ دهند. ما غذا و کالاهای ضروری، مواد بهداشتی، و تجهیزات محافظتی فردی را در اردوگاه‌ها و مراکز درمانی توزیع می‌کنیم تا اقدامات پیشگیرانۀ کووید 19 را افزایش دهیم.»

مرکز درمانی کووید19، عدن، یمن/کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ

مخاصمات جاری و کمبود امکانات درمانی بسیاری از مراکز درمانی در یمن را به تعطیلی کشانده است. سیستم بهداشت برای ارائه مراقبت‌های اولیه برای صدها هزار نفر از مردمی که جانشان توسط بیماری‌های قابل علاج، سوءتغذیه و جراحات ناشی از جنگ تهدید می‌شود تقلا می‌کند. نبود برق، سوخت و تورم بالا که تهیۀ غذا، دارو و دیگر اقلام اولیه را برای بیشتر مردم تقریباً دست نیافتنی کرده؛ همگی این عوامل زندگی را برای مردم به شدت دشوار کرده است.

برنت ج. اپلند، دبیر کل صلیب سرخ نروژ گفت: «ویروس کرونا همۀ ما را تحت تأثیر قرار داده اما تأثیر آن برای بعضی سخت‌تر از بعضی دیگر است. مردم یمن با پیامدهای بسیار شدید ناشی از همه‌گیری مواجه بوده‌اند که با عواقب جنگ و مخاصمۀ جاری همراه شده است. ما خوشحالیم از اینکه با ارائۀ خدمات درمانی برای بیماران کووید 19 به تسکین درد و رنج‌های متعدد این مردم کمک می‌کنیم.»

کریستینا کامپولا، دبیرکل صلیب سرخ فنلاند گفت: «به سختی می‌توان مردمی را در نظر آورد که در موقعیتی سخت‌تر از مردم یمن باشند. میلیون‌ها نفر از مخاصمه، عدم امنیت غذایی و سیستم بهداشت تضعیف شده در رنج هستند. ما امیدواریم که این مرکز بتواند به مردم یمن در مقابله با این همه‌گیری جهانی کمک کند تا حداقل آسیب ممکن را ببینند.»

کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ، جمعیت هلال احمر یمن و دیگر جمعیت‌های ملی صلیب سرخ و هلال احمر با تأمین منظم تجهیزات حفاظت شخصی، کمک‌های درمانی، غذا، و مواد بهداشتی برای بیمارستان‌ها و مراکز ایزولاسیون به مقابله با این همه‌گیری در یمن کمک کرده‌اند.

نکاتی دربارۀ مرکز کووید 19:

• کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در هماهنگی با دیگر ارائه‌دهندگان خدمات درمانی، مقامات بهداشت و جمعیت هلال احمر یمن، یک سیستم ارجاع برای بیماران از مناطق روستایی به مرکز کووید 19 در عدن برپا کرده است.
• این مرکز خدمات خود را به صورت رایگان ارائه خواهد کرد. بیماران قادر خواهند بود تا با اعضای خانوادۀ خود در حالی که تحت درمان هستند ارتباط داشته باشند.
• بیش از 100 نفر کارمند بومی یمنی و 20 کارمند درمانی و فنی بین‌المللی در این مرکز مشغول به کار خواهند شد.