הצהרה, פורסם לראשונה: 20 בספטמבר 2017

נאום מאת נשיא ה-ICRC פטר מאורר באירוע רם-דרג על המצב ההומניטרי בדרום סודאן, בעצרת הכללית של האומות המאוחדות, מושב מס' 72

 

המצב ההומניטרי הנוכחי בדרום סודאן מידרדר במהירות, ומשפיע על מיליוני בני אדם, המהווים אחוז ניכר מאוכלוסיית המדינה.

השפעת הסכסוך התפשטה הרבה מעבר לקווי החזית של המלחמה, והביאה למחסורים במזון, למשבר כלכלי ולעקירת המוני בני אדם.

בחודש שעבר ביקרתי במוקדי פעילות מבצעית של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) בג'ובה, ג'ונגליי, אולד פנגק ו-וואו, כמו גם במחנות פליטים באוגנדה השכנה. ראיתי סבל גדול, שהוחמר על ידי ההתלקחות האחרונה בעוצמת הלחימה. חששותיי הולכים וגוברים לנוכח הפרות המשפט הבינלאומי ההומניטרי על ידי כל הצדדים ולנוכח האכזריות המופנית כלפי אזרחים.

התקפות חסרות הבחנה, הריגות ממוקדות, העלמת אנשים בכוח הזרוע, אונס שיטתי וצורות אחרות של אלימות מינית הם מציאות החיים בדרום סודאן שסועת-המלחמה.

אלימות מתמשכת גורמת לעקירה המונית, של קרוב לשליש מן האוכלוסייה. יש הבורחים מתוך פחד ויש שהדבר נכפה עליהם, תוך הפרת המשפט הבינלאומי ההומניטרי.

אפילו במקומות שבהם שככה הלחימה בחזית, ממשיכה לשרור אווירה כללית של פחד והפחדה לאלה שנשארו מאחור. התקפות ממוקדות נמשכות, והן מזינות חוסר ביטחון ומונעות כל אפשרות כמעט לנהל חיים רגילים.

הצרכים הרפואיים גוברים, וה-ICRC עד לעלייה במספר הפינויים הרפואיים והפצועים המטופלים בבתי חולים הפועלים בתמיכתו. בהינתן צרכי הבריאות האדירים והמחסור במתקנים, מזעזע אותנו לראות סגל רפואי ומתקנים רפואיים מצילי-חיים מותקפים.

ה-ICRC ממשיך להיות מודאג מאוד לנוכח ההריגות, האיומים והמכשולים המושמים בפני עובדי רפואה ומטופלים, כמו גם הביזה והחדירות החמושות המבוצעות בבתי חולים על ידי קבוצות חמושות שונות.

דרום סודאן היא אחד המקומות הרצחניים ביותר בעולם עבור עובדים הומניטריים. ואולם, לעולם לא נוכל להשלים עם האפשרות שזהו מצב שיש לקבלו, מצב בלתי נמנע, או כל דבר אחר מלבד הפרה מזעזעת.

בשעה שאנחנו מכונסים כאן, מתאבל ה-ICRC על אובדן שניים מעמיתינו, אחד מהמשלחת שלנו באפגניסטן, והאחר בדרום סודאן. אנחנו מגנים את ההתקפות הללו ואת מותם של עובדים הומניטריים כה רבים.

"למרות הקשיים והסיכונים העצומים, ה-ICRC ממשיך במחויבותו לתושבי דרום סודאן. מדובר בזירת הפעילות המבצעית השנייה בגודלה שלנו, ובזכות גישתנו הניטרלית וחסרת הפניות מתאפשר לנו לעבוד בצמוד עם אנשים הן באזורים שבשליטת הממשלה והן באלה המוחזקים על ידי האופוזיציה".

כל זה אינו משנה את העובדה שעבודתנו איננה בת-קיימא אם גורמים פוליטיים, ובהם שלטונות אזוריים, לא ישנסו מותניים וייגשו לפתור את המשבר הפוליטי שניצב בלב הסבל. ללא מאמץ מחויב ונחוש להניע מחדש את התהליך הפוליטי ולדאוג לשביתת נשק יציבה, המצב ההומניטרי רק ימשיך להחמיר.

אנחנו קוראים גם לכוחות המזוינים להפסיק לנהוג בסלחנות כלפי התקפות נגד אזרחים ועובדים הומניטריים וכן:

• להבטיח את כיבוד המשפט ההומניטרי הבינלאומי, במיוחד עיקרון ההבחנה בין אזרחים ולוחמים;

• לחוס על נשים, ילדים, זקנים ובעלי מוגבלויות ולהימנע מכל סוג אלימות כלפיהם, לרבות אלימות מינית; וגם

• להגן על מתקנים רפואיים, פצועים, חולים וסגל רפואי.

אנחנו קוראים לגורמים אזוריים ולמנהיגים פוליטיים ומסורתיים בעלי השפעה לתרום את חלקם ולבוא בדברים עם כל הצדדים לסכסוך בדבר חשיבות הציות למשפט הבינלאומי ההומניטרי.

הגיעה העת לפתוח פרק חדש בהיסטוריה הסוערת של דרום סודאן: לתושבי האומה הצעירה הזאת מגיעה הזדמנות לחיות בבטחה, בכבוד ובשלום.