הוועד הבינלאומי של הצלב האדום בישראל ובשטחים הכבושים: פעילויות הגנה, מניעה וסיוע בשנת 2013

13 במארס 2014

במשך 2013 פעל הוועד הבינלאומי של הצלב האדום (ICRC) לספק סיוע והגנה לאלה הזקוקים להם בישראל ובשטחים הכבושים, ולקדם עמידה בהוראות המשפט ההומניטרי הבינלאומי, בפרט בכל הנוגע להגנה על אזרחים החיים תחת כיבוש. ה-ICRC המשיך גם במאמציו להבטיח שפעולות צבאיות ופעולות לאכיפת החוק יעמדו בכללי המשפט ההומניטרי הבינלאומי ובנורמות אחרות.

בנוסף על כך, תמך ה-ICRC בשירותי החירום של מגן דוד אדום ובאגודת הסהר האדום הפלסטינית בביצוע מגוון פעילויות הומניטריות במענה לסכסוכים, אסונות ומקרי חירום אחרים.

המשפט ההומניטרי הבינלאומי והגנה על אזרחים

מתוקף המנדט שניתן לו, הגיש ה-ICRC דו"חות חסויים לרשויות הישראליות ולרשויות דה פקטו בעזה בנושאים הקשורים לכיבוד השמירה על אזרחים ותשתיות אזרחיות, לרבות מתקנים רפואיים ואנשי סגל רפואי, בעתות סכסוך מזוין.

ברצועת עזה ובגדה המערבית, הדיאלוג עם הרשויות הפלסטיניות ועם קבוצות חמושות הבליט את הצורך בכיבוד כל אדם שאינו משתתף עוד במעשי איבה ורכושו ובדאגה לביטחונם של שירותי רפואה, סגל רפואי ותשתיות רפואיות.

ה-ICRC המשיך לעבוד עם הרשויות הישראליות והפלסטיניות כדי להבטיח לעצורים קבלת טיפול ותנאי מחיה התואמים את המשפט הבינלאומי הרלוונטי ואמות מידה מקובלות בעולם. הוא סיפק תמיכה לרשויות המעצר הפלסטיניות בשיפור תנאי המחיה של עצורים, ובכלל זה גישתם לשירותי בריאות.

במסגרת תכנית ביקור המשפחות, אפשר ה-ICRC 57,079 ביקורי משפחות ל-6,501 עצורים ממזרח ירושלים, מהגדה המערבית, מעזה ומרמת הגולן המוחזקים על ידי ישראל.

תמיכה באנשים שבתיהם נהרסו

ב-2013, הושיטו ה-ICRC ואגודת הסהר האדום הפלסטינית סיוע חירום ליותר מ-120 בתי אב שנפגעו מהריסת בתים במזרח ירושלים, בבקעת הירדן ובשאר הגדה המערבית.

באמצעות דיאלוג דו-צדדי וחשאי, ממשיך ה-ICRC ללבן את הסוגיה הזאת עם הרשויות הישראליות הנוגעות בדבר, ומדגיש בפניהן את חובותיהן על פי דיני הכיבוש, בין השאר בנוגע למתן סיוע הומניטרי לקהילות הנפגעות.

עבודת ה-ICRC בבתי כלא פלסטיניים

עבודת ה-ICRC במרכזי מעצר פלסטיניים כללה אספקת ערכות היגיינה לכ-15,000 עצורים ב-11 מרכזי מעצר שונים. עבודות שיפוצים בוצעו בשלושה בתי כלא בעזה בשיתוף עם משרד הפנים דה פקטו במקום.

בכלא אל-כתיבה בעזה, 361 עצורים נהנו משיפוץ מתקני תברואה ומתקנים אחרים. בכלא מרכז רצועת עזה, 449 עצורים זכו לגישה משופרת למזון הודות לשיפור המטבח. שיפוצים מתבצעים בימים אלה גם בכלא אנצאר. כל הפעילויות הללו מיושמות בשיתוף עם משרד הפנים דה פקטו.

חיזוק קשרי משפחה

ה-ICRC ארגן ביקורי משפחות והעברת הודעות עבור עצורים המוחזקים על ידי הרשויות הישראליות. עוד ניטר ה-ICRC מקרוב את מצבם של עצורים שובתי-רעב ועצורים פגיעים אחרים. בסך הכול, מעל ל-6,500 עצורים ממזרח ירושלים, מן הגדה המערבית, מרצועת עזה ומהגולן הכבוש זכו ל-57,079 ביקורים מקרובי משפחה. בין הקרובים המבקרים היו 155 חולים או קשישים שהוסעו ברכבים המותאמים במיוחד לצרכיהם.

מאז יולי 2013, התאפשר למשפחות ממחוז רמאללה להירשם לביקורי משפחות ביתר קלות בטלפון. אותו מנגנון רישום, שנועד להציע שירות טוב יותר למשפחות ולמנוע נסיעה לחינם, הופעל גם במחוז קלקיליה.

ה-ICRC, הפועל כמתווך ניטרלי בין הרשויות בסוריה ובישראל, סייע לתושבים בגולן לשמור על קשר עם קרוביהם בסוריה גופא. הוא הציע בנוסף שירותים אחרים לחיבור בין קרובי משפחה שהופרדו מכוח סכסוכים באזור, בעבר ובהווה. ה-ICRC סייע גם בהעברת תפוחים מתושבים בגולן לשווקים בסוריה.

עדיפות לשירותי רפואה ובריאות

ב-2013, תמך ה-ICRC בישראל ובשטחים הכבושים בבתי חולים, בשירותי רפואת חירום, בטיפולים אורתופדיים ופרוסתטיים, בשירותי אמבולנס ובטיפול בפצועי מלחמה סוריים.

ה-ICRC סייע לרשויות הבריאות בעזה לספק שירותים קליניים ל – 223,046 מקרים כירורגים (לרבות 692 פצועים ש-121 מתוכם נפגעו במסגרת הסכסוך), 40,519 התערבויות כירורגיות ו-480 חולי המודיאליזה ברצועת עזה.

עבודה זו כללה מתן תמיכה ל-13 בתי חולים של משרד הבריאות הפלסטיני ובהם 2,097 מיטות, ואספקת 141 טונות של תרופות חירום וציוד חד-פעמי, חלקי חילוף ביו-רפואיים, גנרטורים וחלקי חילוף. ה-ICRC הציע בנוסף שירותי שיקום ל-2,500 מטופלים במסגרת תמיכתו במרכז לגפיים מלאכותיות ופוליו ברצועת עזה.

ה-ICRC סיפק גם תמיכה לתחזוקה השוטפת של 62 אמבולנסים ותמיכה טכנית לפיתוח מערכת התראה בין שירותי החירום של הסהר האדום הפלסטיני ומחלקת החירום של ביה"ח שיפא.

הציוד החשמלי החיוני בבית החולים א-נאצר, שבו 333 מיטות, ניזון עכשיו ממערכת מתאימה לאספקת חשמל הודות לעבודות השדרוג שבוצעו בשנאי ובלוחות החשמל בשיתוף עם משרד הבריאות בעזה.

שיפוץ מחלקות החירום של בית חולים עזה האירופי, בית החולים כמאל עדוואן ובית החולים אל-אקצה אפשר להן להעניק טיפול טוב יותר. פרויקט זה כלל מתן הכשרות ל-58 רופאים, 121 אחיות, 97 אנשי מנהלה/מאבטחים ו-28 מנהיגים קהילתיים. פעילות זו הסתמכה על עבודה דומה שנעשתה בבתי חולים אחרים (שיפא, נג'אר ובית חנון) בין השנים 2010 ו-2012.

בנוסף, תרומות אד-הוק הועברו לבתי חולים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים.

ICRC סיפק תמיכה פיננסית גם לסהר האדום הפלסטיני מה שאיפשר לשירותי החירום להגיב למעל מ85,000 קריאות במזרח ירושלים, הגדה המערבית ועזה.

בישראל, תמך ה-ICRC בכמה פצועים סוריים שטופלו בבתי חולים ישראליים, וסיפק פריטי היגיינה ובגדים ל-100 פצועים, כמו גם קיבוע חיצוני ל-20 פצועים.

שיקום פרנסה

ה-ICRC סייע לתושבים בגדה המערבית ובעזה לשקם את פרנסתם על ידי מתן תמיכה בחקלאים, מענקים לעסקים קטנים והכשרות, ועל ידי התערבויות מול הרשויות הישראליות.

בגדה המערבית, 753 חקלאים (137 משקי בית) שנפגעו מתוואי גדר ההפרדה או מהתנחלויות קיבלו סיוע שמטרתו לאפשר להם גישה לאדמותיהם לצורך פרנסה, בעוד 603 חקלאים (105 משקי בית) נוספים נהנו מפרויקטים של מזומנים תמורת עבודה. באזורי הגבול של רצועת עזה, 1,888 בני אדם (303 משקי בית) קיבלו מזומנים לרכישת חומרים עבור גידולים שהם מגדלים למכירה, ואילו 13,376 נוספים (2,201 משקי בית) קיבלו זרעים ודשנים על סמך תוצאות ניסויי גידול החיטה שנערכו בתמיכת ה-ICRC למען שיפור התפוקה של גידולי החורף.

באזור H2 בחברון, 33 משקי בית (263 בני אדם) קיבלו מענקים לצורך הקמת עסקים קטנים או המרצתם ולצורך יצירת תעסוקה.

רצועת עזה והגדה המערבית: תשתית מים וביוב משודרגת

ה-ICRC עבד בתיאום עם רשויות מים מקומיות בשטחים הפלסטיניים הכבושים כדי לשפר את המים והתברואה, וכדי לשפץ, להפעיל ולתחזק מתקני תברואה ומים חשובים. הוא יזם בנוסף דיאלוג עם הרשויות הישראליות על מדיניות ניהול המים בגדה המערבית.

עוד יישם ה-ICRC פרויקטים ששיפרו שירותי תברואה עבור 865,000 איש ברצועת עזה. הללו כללו בנייה של קו ביוב בחוואבר, עבודה להגדלת התפוקה של מפעל לטיהור שפכים בח'אן יונס, ושיקום האגן לקליטת מי סערות גשמים באזור שיח' רדוואן, שניזוק בנובמבר 2012.

השיפור הסביבתי של ואדי עזה נמשך, עם בניית מפעל חדש לטיהור שפכים, התקנת קו ביוב ושיפוץ תחנת שאיבה לשפכים.

בגדה המערבית, 4,000 איש נהנים כעת מגישה לאספקה קבועה של מי שתייה בטוחים בעקבות השלמת צינור המים בג'יוס, שבוצע בשיתוף עם רשות המים הפלסטינית.

יכולות ניהול אסונות ומענה לסכסוכים

האגודות הלאומיות, אגודת הסהר האדום הפלסטינית ומגן דוד אדום, שיפרו בתמיכת ה-ICRC את יכולותיהן בתחום של ניהול אסונות ומתן מענה לסכסוכים.

שירותי החירום של מגן דוד אדום שיפרו את המוכנות לסכסוכים, בין השאר על ידי השתתפותם, בתמיכת ה-ICRC, בתרגיל חירום בנושא סכסוך אזורי, שאורגן על ידי הרשויות הישראליות. יחד עם שותפים אחרים מתנועת הצלב האדום והסהר האדום, האו"ם וארגונים בינלאומיים, תמכו שירותי החירום של מגן דוד אדום בממשלתם במסגרת הדמיה של רעידת אדמה, תוך גיבוש מנגנוני תיאום שיאפשרו קליטת צוותים הומניטריים וציוד במצבי חירום.

הסהר האדום הפלסטיני חיזק את יכולותיו בתחום של ניהול אסונות באמצעות תרגול של אנשי סגל ומתנדבים. הדבר אפשר לו לספק שירותי חירום ולחלק סיוע לאוכלוסיות נפגעות בגדה המערבית ובעזה, וכן להעביר הדרכות בעזרה ראשונה בקהילות על מנת לתרום לחיזוק עמידותן.

במהלך ימי מזג האוויר הקיצוני בישראל ובשטחים הכבושים בדצמבר 2013, תרם ה-ICRC בנוסף פריטים לאגודת הסהר האדום הפלסטינית, לשירותי החירום של מגן דוד אדום ולמשרד הבריאות בעזה. תמיכת ה-ICRC אפשרה גם לשירותי רפואת החירום של הסהר האדום הפלסטיני להיענות לכ-85,995 קריאות בגדה המערבית, במזרח ירושלים ובעזה. עשרים ושבעה חולים מן הגדה המערבית שנזקקו לשירותי בריאות מתמחים נהנו מתמיכת ה-ICRC, שבמסגרתה הוא תיאם עם הרשויות הישראליות גישה לשירותי בריאות במזרח ירושלים או בישראל.

דיאלוג עם החברה האזרחית

ב-2013, תדרך ה-ICRC מעל ל-9,000 נציגי חברה אזרחית בישראל ובשטחים הכבושים בנושא המשפט ההומניטרי הבינלאומי, וזאת במסגרת 500 מפגשים, כנסים או אירועים דומים.

כחלק ממאמץ זה, היה ה-ICRC שותף לארגון ארבעה אירועים מיוחדים בהשתתפות נציגים בכירים מן הצבא וממערכת הביטחון של ישראל. אירועים אלה כללו דיונים על עמידה בכללים ובעקרונות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי במסגרת לחימה המתבצעת במהלך סכסוכים מזוינים. אירועים אלה נערכו בשיתוף עם מוסדות אקדמיים ישראליים מובילים ו -Think Tanks משפיעים. הכנסים חיזקו את מעמדו של ה-ICRC כמוסד בר-סמכא בנושאים הנוגעים למשפט ההומניטרי הבינלאומי ולעשייה הומניטרית. הם התבררו גם, מבחינת ה-ICRC, כערוץ גישה קונסטרוקטיבי אל מקבלי החלטות, בפרט בתוך הצבא ומערכת הביטחון של ישראל.